Pasilla chili sušené
Pasilla (chile pasilla) neboli "malá rozinka" správně označuje sušený pepř chilaca, oblíbenou mexickou chilli papričku. Čerstvá paprička chilaca je známá také pod názvem pasilla bajio nebo jako chile negro či "mexická černá", protože začíná tmavě zelenou barvou, ale končí tmavě hnědou. Obvykle dorůstá délky 8 až 10 cm.
Papriky pasilla jsou velmi oblíbené v mexické kuchyni a vaření, zejména pro přípravu omáček, jako jsou moles, stolní omáčky a salsy. Papriky se také melou na prášek pro podobné účely nebo se používají jako koření. Mnoho mexických paprik se pro kulinářské účely suší, čímž si vyslouží zcela nový název, protože se zcela změní jejich chuť, vlastnosti a použití.
Scovilleho stupnice: 2000 SHU
Složení: Celé sušené papričky Pasilla
Použití: Paprika pasilla se vyznačuje sytou kouřovou chutí a zemitou příchutí a často se objevuje v sušené podobě vcelku nebo v podobě prášku v mexických salsách a také v omáčkách mole a adobo. Pasilla dokáže zajímavě ozvláštnit i chuť a vzhled standardní omáčky enchilada s červeným chilli. Oblíbená je také v kombinaci s ovocem nebo jako příloha ke kachně, mořským plodům, jehněčímu masu, houbám, česneku, fenyklu, medu nebo oreganu.
Obsah balení: 100 g
Země původu: Mexiko