Drcené Arbol papričky
O papričkách De Arbol se v Mexiku říká, že přináší štěstí. Zda je to skutečně pravda, budete muset posoudit sami. Úsměv (a mírné pálení) na rtech vám ale vykouzlí určitě. Svou výraznou a komplexní chuť bohatou na ořechové, travnaté a kouřové tóny získávají právě až během sušení. Naše drcené granule papriček De Arbol si proto můžete vychutnat v jejich nejlepší formě.
Oproti většině ostatcích chilli papriček své jméno nezískaly podle místa původu, ale podle španělského významu pro "chilli strom" ("chile de árbol"). Ačkoliv totiž tyto mexické papričky rostou na keři, jejich stopka je tak tuhá a tvrdá, že připomíná větev od stromu.
Papričky De Arbol (vyslovované jako "day ar boll") odrůdy Capsicum annuum (papriky roční) jsou asi 5-7 cm dlouhé a dosahují střední pálivosti okolo 15 000–30 000 SHU. Plody dozrávají ze zelené ve světle červenou barvu. Díky svému protáhlému úzkému tvaru a zakroucené špičce se jim někdy říká "ptačí zobák" (bird´s peak) nebo "krysí ocas" (rat´s tail). Pochází z Mexika a podle některých odborníků jsou blízce příbuzné Cayenne papričkám, podle jiných zase papričkám Pequin. V Mexiku také zůstala zachována převážná většina jejich dnešní produkce.
De Arbol mají přírodní, ořechovou chuť s travnatými a kouřovými podtóny. Svou výraznou a rozvinutou chuť získávají až během sušení.
Použití: Používají se především pro dochucení čínských, mexických či jihoasijských jídel. Mnozí považují De Arbol papričky za mnohem lepší než ostatní podobně pálivé mexické druhy chilli, a jsou proto velmi oblíbené mezi chilli kuchaři, kteří jejich vynikající chuť využívají v nejrůznějších kulinářských soutěžích. V běžné kuchyni se hodí do marinád, polévek, omáček nebo masových a zeleninových pánví. Spolu s rajčaty, cibulí, opečeným česnekem, limetkou a špetkou soli tvoří tyto papričky vyvážený základ pro vařenou pálivou omáčku.
Složení: Sušené drcené papričky Chile de Arbol
Obsah balení: 80 g
Země původu: Mexiko