Mletý Římský kmín
Vzhled a barva: sypká směs, barva světlehnědá do hněda
Vůně a chuť: aromatická silná vůně, ostrá kořeněná chuť
Je to koření především arabského a orientálního světa, tedy zemí okolo Středozemního moře, celá Asie a dále střední Amerika. Jedná se o jednoletou rostlinu příbuznou kmínu lučnímu, s botanickým názvem šabrej kmínovitý (Cuminum cyminum). Je známý také jako kumin, jiraka, comino aj.
Podporuje chuť k jídlu a trávení. Pro svou výraznou chuť i aróma (zcela odlišnou od našeho kmínu) se ke kořenění používají jen menší dávky celého nebo mletého cuminu. Je součástí karí i dalších směsí.
Použití: Při pečení pečiva, výroba salámů a sýrů, přísada do kari, do polévek, omáček, salátů nebo pečeného masa. Někdy se míchá se skořicí a koriandrem.
Složení: Římský mletý kmín (cumin)
Obsah balení: 100g
Země původu: Mexiko